tiistai 1. kesäkuuta 2021

Älykäs kaupunki

Kaupungit ja niiden palvelut kehittyvät maailman mukana. Tampereella on ollut Smart Tampere kehitysohjelma (vuosina 2017-2021) jonka esittelyssä kerrotaan:

Ohjelma rakentaa kestävää ja älykästä Tampereen seutua, jossa asuminen, eläminen ja liikkuminen ovat hiilineutraalia ja jossa palvelut toimivat digitaalisesti, sujuvasti ja käyttäjälähtöisesti.

Nämä ovat hyviä tavoitteita ja mielestäni Tampereen kokoisessa kaupungissa, missä vuosikymmenen lopussa on 240 tuhatta asukasta ja kokonaisbudjetti on luokkaa 2 miljardia Euroa (2020), kaupungin älykäs toiminta voi tuoda huomattavia säästöjä ja parantunutta palvelua. Jos minut valitaan valtuustoon edistäisin mm. alla olevia asioita.

Liikkumisessa kaupungin julkista liikennettä on optimoitu käytön perusteella ja liikennesuunnittelussa hyödynnetään liikenteen mittaustietoja jne. Liikenne soljuu vähemmillä ruuhkilla ja siihen tehtävät investoinnit ovat oikea-aikaisia.

Nysse-pysäkkinäytöt näyttää pakkasellakin seuraavat bussit.
Kaupungilla on paljon tiloja ja anturimittauksilla voidaan säätää rakennusten ilmanvaihto optimaaliseksi hyvän sisäilman ja energiansäästön kannalta. Aikaisempien vuosikymmenten virheistä voidaan täten oppia ja huolehtia rakennusten toiminnasta pitkäjänteisesti energiaa ja ilmastoa säästäen.

Alykäs kaupunki mahdollistaa myös asukkaiden osallistamisen, suunnitelmista voidaan tehdä havainnollisempia virtuaalimalleja, joihin ihmisten on helpompi ottaa kantaa. Asukkaat voivat asioida halutessaan täysin sähköisesti, mutta toki tulee huolehtia myös ei-diginatiivien tarpeista. Palveluiden käytettävyyteen tulee panostaa. Ratkaisut tulee tehdä asukkaiden tarpeista käsin ja yksityisyydensuojasta tulee huolehtia.

Alykäs kaupunki on myös alusta yrityksille, sillä maailmassa on paljon tarpeita älykkäille ratkaisuille ja jos yrityksellä on referenssejä esim. Tampereelta, on jatkokauppaa helpompaa tehdä muihin maailman kaupunkeihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti