sunnuntai 6. kesäkuuta 2021

Tiivis kaupunkirakenne

Hervannassa taloja, puistoa ja kauppa.
Tampere on viime vuonna valittu Suomen halutuimmaksi kaupungiksi. Uusia asukkaita muuttaa kaupunkiin ja asunnoille on tarvetta. Uusien asuinalueiden rakentaminen on tyypillisesti kalliimpaa kuin olemessaolevan kaupunkirakenteen tiivistäminen.

Vuoden 2012 asuntomessut oli Tampereen Vuoreksessa ja koko asuinalue rakennettiin nollista infra mukaanlukien (tiet, sähköverkko, vesiputket). 

Jos vertaa asukasta kohden tehtävää panostusta jo olemassaolevalle asuinalueelle, niin esim. Tammelan ja Vuoreksen täydennysrakentamisesta VTT on tehnyt laskelman (sivu 12, kuva 2). Hintaero on Tammela vs Vuores jopa 2.5-kertainen. Eli uusi asukas maksaa kaupungille Tammelassa 7.5k€ ja Vuoreksessa 18k€. Hinta tasaantuu aikaa myöten kun asukkaiden määrä kasvaa, mutta periaate käy tuosta ilmi. Lisäksi isot julkisen liikenteen investoinnit puhuu tiiviimmän kaupunkirakenteen puolesta.  

Isot maantasolla olevat parkkialueet eivät ole tätä päivää. Esim. Tammelassa oli ainakin aiemmin niin paljon parkkipaikkoja, että jokaiselle asukkaalle vauvasta vaariin olisi ollut omansa. Ei mitään järkeä! Parkkipaikat talojen alle ja lievempi parkkinormi niin saadaan myös asumisen hintaa alaspäin. Monet taloyhtiöt ovat kuitanneet putkistosaneerauksen kustannuksia rakennuttamalla lisäkerroksia tai uusia kerrostaloja tonteilleen.

Jos minut valitaan valtuustoon pyrin edistämään tiiviimpää kaupunkirakennetta viheralueita unohtamatta. Tampereen Vihreiden vaaliohjelmassa on hyviä kirjauksia 15 minuutin kaupungista missä vartin päässä kotoa tulisi olla kaikki oleelliset palvelut, mutta myös vihreää ulkoilualuetta virkistäytymiseen ja liikuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti